Rood in de Elementen


Rood in Kleurenwiel


Rood in Chakra's


Rood in Pantone 2019 Trendkleuren


Spring/Summer 2019, New York

Fiesta: een feestelijke oranje rode kleur, die energie uitstraalt, passie en opwinding.

Rood

Algemene betekenis
Rood.... Make love not War. Rood heeft juist deze 2 kanten en kent vele gedaanten. Rood is verleidelijk en dodelijk tegelijkertijd.
Helemaal niet gek wanneer je je realiseert dat het hart staat voor liefde en het orgaan is dat bloed laat stromen door het lichaam.

Rood staat voor passie en emotie. Wanneer mensen opgewonden raken gaat het bloed sneller stromen en verschijnt er een blos op hun wangen.Sommige mensen raken zo gespannen dat ze er rode vlekken van in hun hals krijgen en wanneer iemand boos wordt ken je de uitdrukking rood aanlopen van woede.


Rood in sprookjes en mythen

Rood komt in vele sprookjes voor.
Denk aan Sneeuwwitje en de rode glimmende verleidelijke en tegelijkertijd giftige appel.
De aantrekkelijke maar nimmer te stoppen dansende rode schoentjes. In eerste instantie had het meisje zelf rode schoenen gemaakt, die symbool staan voor hartstochtelijk leven volgens je eigen waarden. Maar zodra je in andermans schoenen, volgens andermans regels gaat bewegen gaat het mis. Dit sprookje vertelt je om trouw te zijn aan jezelf.


Rood en vrouwen

Wanneer je rood aan vrouwen koppelt denk je aan seksualiteit, hartstocht, liefde en verleiding. Rode glimmende lippen en rode jurken of de vurigheid (duende) van de flamencodanseressen met rode rozen in het haar.
Wat te denken van bloedrood, de kleur van de menstruatie, van laten vloeien.


Psychologische betekenis

Macht, motivatie, passie, ambitie, oerdrift
Emotioneel, passie en verlangen
Fysieke energie
Ik gericht en leiderschap


Chakra

Rood is de kleur van je basischakra, je stuit/wortelchakra, het Muladhara Chakra.
Dit chakra vertegenwoordigt de basis van je bestaan en de daarbij behorende basisbehoeften, zoals zoals slaap, voeding, warmte en genegenheid.
Een gezond eerste chakra zorgt ervoor dat je een doel hebt in je leven. Je bestaansrecht is hiermee verbonden. Het is je fundering. Daar waar je je huis op bouwt. Een goed functionerend eerste chakra geeft je een gevoel van veilig zijn op deze wereld.
Vanuit dit chakra maak je contact via je wortels met 'Moeder Aarde.' Via deze weg voer je negatieve energie af en kun je de voedende aarde kracht laten toelaten. 

Actie: Ik ben.Rood in het Oosten

In China staat rood voor vuur en symboliseert een goede toekomst en vreugde.  Tijdens het Chinees Nieuwjaar, andere feestdagen en familie bijeenkomsten zie je rood overal.  Omdat rood een kleur is van geluk en blijdschap is deze bij begrafenissen verboden.

De Japanners gaven in oude tijden iedere roodtint een eigen naam, zoals oa. Shuiro (vermiljoen), akaneiro (meerkrap rood), enji (donker rood), karakurenai (karmozijn) and hiiro (scharlaken rood).

Japan staat ook bekend als 'het land van de rijzende zon'.
De nationale vlag van Japan, wordt in de volksmond Hinomaru (日の丸 zonneschijf) genoemd. Deze vlag bestaat uit een wit vlak met een karmozijnrode cirkel in het midden. Deze rode cirkel stelt de zon voor. De officiële naam van de Japanse vlag is de Nisshoki (日章旗) en betekent stijgende zon.


De rode draad

Er zijn verschillende uitdrukkingen en legendes over de rode draad.
Een welbekende is 'de rode draad in mijn leven is...' of 'de rode draad in het verhaal'.
Hiermee wordt gedoeld op één of meerdere elementen die steeds terugkeren.
Er bestaat ook een Aziatische legende die over de rode draad vertelt. The red string of faith.

Deze legende zegt dat twee mensen door het lot met elkaar verweven zijn door een onzichtbare rode draad. En die draad is onbreekbaar en niet gebonden aan tijd, plaats of omstandigheden. Sommigen zeggen dat deze daad bestaat tussen twee geliefden, anderen zegen dat deze draad ook bestaat tussen mensen die geen geliefden zijn in de letterlijke zin van het woord, maar wel een liefdevolle relatie hebben met elkaar. Dit kan een vriendschap zijn of een andere relatie waarbij je elkaar op een willekeurige manier op een bepaald moment helpt in de ontwikkeling. Je ontmoet elkaar als gelijkgestemden.
Deze rode draad is bij je vanaf je geboorte en wordt gedurende je leven gespannen. Gezegd wordt dat de maan elke avond tevoorschijn komt om elke pasgeboren baby te begroeten en hem te verenigen met een andere ziel door middel van een rode draad die om zijn vinger wordt gebonden.

Tegenwoordig zie je dat mensen op diverse manieren de (vriendschappelijke) liefde voor elkaar laten zien door rode draadjes om hun vingers danwel een rood getatoeëerde draad. Het wordt ook symbolisch gedaan als teken dat je weet dat je altijd met een gelijkgestemde verbonden bent of weet dat de liefde van je leven ergens rondloopt.


De Rode Weg

Het pad van de Spirit, het pad van je hart noemen de Indianen de Rode Weg.
Deze weg bewandelen betekent het pad van je bestemming volgen. Hierbij leef je in het moment en heb je respect voor alles wat de Creator heeft gecreëerd. Je hebt tevens eerbied voor Moeder Aarde en Vader Hemel.
Je hebt balans gevonden of werkt eraan om deze te vinden tussen hoofd, hart, lichaam en geest.
Je bent dankbaar voor wat je hebt en voor iedere dag die je is gegeven. Je neemt alleen wat je nodig hebt en geeft waar je kunt.
Je weet waar je vandaan komt en hebt respect voor je voorouders en de spiritworld.
Je hebt respect voor andermans ruimte, ideeën, geloof en spullen.
Je hebt vertrouwen en luistert naar de stem van de wind.


Toepassing rood in Feng Shui

Rood is in Feng Shui de kleur van het element vuur en correspondeert qua windrichting met het zuiden.

Review

Marleen Broekhuizen & Michiel Piepers – coaching Home Energy Kleur & Interieur

“Je kent het misschien wel; Drukke baan, weinig thuis, zoekt rust in huis, maar chaos.  Dan besluit je ook nog samen te gaan wonen. Leuk! Maar al die spullen?!
Ik ben van nature een verzamelaar, een georganiseerde chaoot, heerlijk toch? Maar in huis is dat niet altijd even handig en met twee huishoudens naar één, wordt dat erg lastig.

Op zoek naar hulp, rust en inzicht was daar, de reddende engel,  Gladys Daniel,  voor een Home Energy Consult.
Met handige tips en handvatten als, “begin eens alleen met die kast uit te ruimen en tegen de muur te zetten” ontstond er een zucht aan energie in huis. Ook tips voor kleur en materiaal zorgde ervoor dat het huis meer rust kreeg en in balans kwam.

Door de opdrachten die we afzonderlijk van Gladys kregen, ontstond er tevens een inzicht in wat wij beide van het huis vonden en wat we nodig hadden om meer samenhang te creëren in ons huishouden.
We zijn nu een paar maanden verder en nog steeds komen er kleine dingen aan het licht die door Gladys in beweging zijn gebracht.
Zo fijn! Ik kom in rust thuis en kom tot rust thuis.

Bedankt!”